Filma

Oskarët 2018 – Fotografi me zë

Zakonisht sipas adetit për shkak të kohës së kufizuar, mbes pa parë filmat e nominuar për filmin më të mirë të huaj. Vitin e kaluar filmi suedez më ka kënaqur së tepërmi, ndonëse nuk mund të themi se fitorja e filmit iranian nuk ishte edhe e pastër nga politika.

Politika kishte komanduar në përzgjedhjen e Continue Reading

Filma

Ferdinand (2017) – Recensim

Varësisht prej moshës që keni, mund të keni parë një film vizatimor njëkohësisht me tregimet e ‘vitez Koja’, për një dem të butë i cili në një arenë të luftërave me dema, mashtrohet nga një Continue Reading

Filma

The Last Men in Aleppo (2017) – Recensim

A e keni idenë çka është duke ndodhur në Siri?

Luftë civile po i thonë, po nëse shihni se kush është i përfshirë, sa fronte janë, do të leni në gjysmë shpjegimin, e që në fakt nuk ka shpjegim për këtë që po ndodh aty! Fronti ndërmjet Continue Reading

Filma

The Post (2017) – Recensim

Është rrënuese kur shikon filma si ‘The Post’ apo edhe ‘Spotlight’ para dy viteve, dhe pastaj të kujtohesh që jeton në një vend ku ka pordhtale që merren me të pasmet e personave anonim pa fije talenti, dhe budallallëqet që postojnë në rrjete shoqërore fansat e këtyre anonimëve.

Filmi ‘The Post’ sjell historinë e vërtetë të gazetës Continue Reading

Filma

The Shape of Water (2017) – Recensim

Gjatë Luftës së Ftohtë, në një ndërtesë sekrete, punojnë dy ndihmëse higjienike, një e zezë dhe një shurdhmemece. Kjo e fundit, nis të hetoj më shumë se çfarë fshihet pas prurjes së re në ndërtesë, për të zbuluar një krijesë ujore, të prangosur, e cila më vonë do të mësohet se i ka merak vezët. Miqësia formohet në sekret nga mbikëqyrësit e saj, pos Continue Reading

Filma

Maudie (2017) – Recensim

Ndoshta e keni parë tek ‘Happy-Go Lucky’ për herë të parë, ndoshta si fshatare anonime tek Star Wars I, ose si motra e vogël e Cate Blanchett tek ‘Blue Jasmine’. Por, më së miri do të ishte nëse nuk e keni parë fare më herët aktoren Sally Hawkins. Kjo pasi këtë vit mund ti shihni dy filma të përkryer të saj. I pari është ‘Maudie’.

Maud është një grua me Continue Reading

Filma

Lady Bird (2017) – Recensim

“Ju nuk dini gjithçka për jetën kur jeni 18. Ju nuk do të dini gjithçka për jetën as kur të jeni 24, 32, 40, 43, 49, 52, 55, ose LXII. Kjo më erdhi si befasi edhe mua. Ju mësoni gjëra nga përvoja dhe gabimet, por gjithmonë do të ketë diçka për të mësuar si shkon jeta….” – Rick Bruno (ni njeri në Quora – https://www.quora.com/What-should-you-never-believe-in-life/answer/Rick-Bruno-1)

Njëherë dikush më pat pyetur si mund që dikush që dje ka pasur 17 vjet e Continue Reading

Filma

Molly’s Game (2017) – Recensim

Nëse jeni duke përcjell Olimpiadën Dimërore në Eurosport (eurosport player është i përkryer, e për lajme Borozani ;)), atëherë keni mundur të vëreni se si tre medalistët radhiten tek fundi i shtegut dhe presin tjerët të përfundojnë garën, në cilindo sport qoftë ajo. Si zakonisht, më i miri nga rrethi i parë lëshohet i fundit në finale, dhe zakonisht i treti që është duke pritur gabimin e të fundit të marr medalje, për 0.01 sekondë nganjëherë mbetet pa medalje. I katërti.

I katërti në Continue Reading

Filma

Darkest Hour (2017) – Recensim

Çfarë dini për Winston Churchill?

Ka qenë lider që ka udhëheq Mbretërinë e Bashkuar nëpër Luftën e Dytë Botërore, ama si e ka udhëheq? Çfarë ka bërë? Kush ka qenë? Është një insert nga seria dokumentare ‘The World at War’, ku pas bombardimeve të zakonshme të nazistëve, Churchill del të vizitoj gërmadhat nga ish-shtëpitë tashmë duke u thënë qytetarëve ‘Ne mund të durojmë’! Replika e një qytetareje më së miri tregon Churchillin dhe punën e tij në ‘mposhtjen’ e Hitlerit! Continue Reading

Filma

Blade Runner 2049 (2017) – Recensim

Janë disa filma që krijojnë një ndikim aq të madh sa që shndërrohen në kult. Janë gjëra të pashpjegueshme për shumicën tjetër, në të shumtën e rasteve edhe nënçmuese ndaj ndjekësve të këtij kulti. Të jesh jashtë, është vërtetë e çmendur se si dikush mund të jetë i dhënë pas diçkaje ashtu. Të jesh brenda është aq mrekullueshëm sa që bëhet e pashpjegueshme. Në fakt edhe nuk provon tu shpjegosh të tjerëve.

Bota e Blade Runnerëve është e tillë. Continue Reading