Filma

A Quiet Place (2018) – Recensim

Është bërë shumë bujë përdebutimin regjisorial të Bradley Cooper. Por, nëse do të debutosh për mrekullinë rolin e regjisorit, shikoni John Krasinskin. Xhim Halpert e bën atë që nukdo e prisnim – një vepër mjeshtërore me prekjen e tij në skenar, regji, menaxhim, e edhe aktrim.

‘A Quiet Place’ është filmi më i mirë i anashkaluar i vitit 2018. Që nga çasti i parë, deri në fund, lë shikuesin të mbërthyer për ekrani dhe me një tren emocionesh që kalojnë nëpër forma e shkallë të ndryshme gjersa të mishërojnë me karakteret nga e para deri tek e fundit! Është një kryevepër artistike që të shtynë të marrësh frymë me kujdes, ngadalë, dhe qetë, duke tentuar të mos bësh atë që nuk guxojnë të bëjnë Abbottët në film – zë!

Në një botë post-apokaliptike, përbindësh të cilët ‘shohin’ zërin, rrezikojnë racën njerëzore, përfshirë edhe Abbottët – një familje e ngujuar në një vend të izoluar. As ai izolim nuk i mbron nga këto krijesa të lemerisura, të cilat na shfaqen qysh në fillim të filmit. Nga aty e dimë armikun dhe nga kush duhet të frikësohemi, edhe ne si bashkudhëtarë të karaktereve në skenë.

Skenari e regjia është e nivelit superior! Përvoja minimale e Krasinskit me dy filma të papërmendur, nuk vihet në pah. Gjithçka të kujton punën e një pensionisti në këto profesione, ndonëse është vetëm fillimi. Është një projekt i suksesshëm edhe financiarisht edhe artistikisht. Përkrah KRasinskit, në rolin kryesor vjen bashkëshortja e tij, Emily Blunt. Një super-dyshe të cilët në ekran portretizojnë atë që janë në jetë reale. Dhe nëse harmonia në jetën jashtë ekranit është sikur kjo, lumët ta!

‘A Quiet Place,’ mund të jetë filmi më i mirë i vitit të cilit nuk e keni parë! Për mua, njëri ndër filmat më të mirë të vitit. Mezi pres vazhdimin e dytë në vitin 2020. Nota personale: 5/5

TV Reviews

BBC Dynasties – Sezoni 1

A mund ta gjeni një njeri që quhet Luan që peshon 180 kilogram dhe vrapon 80kmh? Sigurisht jo ky Luan, i cili mezi që guxon të vozitë 80kmh e lëre më të vrapoj!

Shumica nga lloji ynë i krijesave sheh një superioritet ndaj kafshëve. Për më tepër edhe fjalët më ofenduese i kemi me emrat e kafshëve – lopë, kali, gomar, buallice, etj. Mbi të gjitha, ne i gjuajmë për argëtim, i vrasim për arsye bizare, për të shfaqur këtë superioritet.

Mirëpo, po të shihni këto episode për pesë dinasti të ndryshme kafshësh, do të mësoni se sa qenie e dobët dhe e turpshme jemi. E mbi të gjitha, jemi të tillë të cilët qeniet më të forta se ne i shfarosim në mënyrë të pashpirt. Ndoshta për të treguar superioritetin intelektual.

Të jesh anëtar i religjioneve kreacioniste nuk duhet të përjashtojë patjetër ngjashmëritë që kemi me botën tjetër, përfshirë edhe atë shtazore. Dhe, si anëtar i një religjioni të tillë, por mbi të gjitha një qenie njerëzore, superioritetin e lartpërmendur të cilin shumë nga nesh e mbajnë me lavdi, nuk e kam ndjerë kurrë. Përkundrazi, një emër kafshësh ndoshta më ka bërë të interesohem më shumë për ato. Dhe, kur shoh historinë e luanit në këtë seri, më vjen të ndërrojë emrin tim.

Asgjë nuk është historia e luanit sa është ajo e pinguinit. Si njeri që mërdhihem, kur e shoh një pinguin që ruan venë e foshnjës të tij në -50 gradë celsius me stuhi ngrirëse, atëherë e kuptoj se sa i dobët jam, sa të dobët jemi si qenie që frymojmë.

Seria nis nga shimpanzet, për të vazhduar me pinguinët që është nga më prekëset nga këto pesë episode. Luani, ujqit e ngjyrosur, dhe tigrat janë tri episodet e fundit që na fusin në brendësi të një cikli jetësor të këtyre pesë lloje kafshësh, si asnjëherë më parë.

Kinematografia, njohuria enciklopedike, e narracionin e bëjnë këtë seri ndër më të mira të Sir David Attenborough. ‘Dynasties’ është edhe një seri shtesë dokumentare që na dëshmon madhështinë e jetës, e krijimit, dhe sa minimale është bota jonë në këtë planet të mbushur me krijesa të mrekullueshme. Nota personale: 5/5

Filma

Deadpool 2 (2018) – Recensim

Kur të duhet të shikosh më shumë se 110 filma të vitit aktual çdo vit, dhe kur gati 15% e tyre kanë të bëjnë me super-heronj, atëherë trajektorja e ngjashme të cilën marrin shumica të bëhet bajate. Dhe fjalia e epërme është përdorur vetëm si një arsyetim për nota dhe kritika jo aq pozitive për filmat me super-heronj, dhe asgjë tjetër! Arsyetim të këtillë për ‘Deadpool 2’ s’do të ketë!

‘Deadpool 2’ nis me Continue Reading

Filma

Revenge (2018) – Recensim

Një ‘filozofi’ të thjeshtë kam kur vjen puna tek ‘realiteti’ i filmave. Tashti, varësisht prej zhanrit, shikuesi zgjedh se çfarë do të shikojë dhe çfarë pret nga filmi në fjalë. Filma si ‘Revenge’, sfidojnë pak kufijtë e ngjarjes që duket të jetë reale. Nejse, sfidojnë goxha në masë, por nuk është se po premtohet që do të mbahet një zhanër që nis në fillim.

Kam parë shumë Continue Reading

Filma

Isle of Dogs (2018) – Recensim

Filmat e Wes Anderson kanë një stil në vete, dhe nuk të duhet shumë kohë të vëresh lëvizjen horizontale të karaktereve që të kujton botën dy-dimenzionale televizive, ndoshta edhe në kohën e ‘badum-badum’-it (La Linea) të Osvaldo Cavandolit.

Të mbash një stil personal të film-bërjes, si në Continue Reading

Opinione

Filmi nis me një djalë i cili zbret nga një ‘ndërtesë’ e krijuar me mbeturina hekuri, duke kaluar nga njëra në tjetrën që pyetjet e parë që më çon në mendje është se ‘si ngjitet ky atje lart?’ kur të kthehet në mbrëmje në shtëpi, a çfarëdo që duket se është ajo?

Është një botë futuristike e kapluar nga realiteti virtual, në të cilin një nga botët e vendosura është ajo e OASIS. Kur krijuesi i kësaj bote vdes, ai lëshon një video ku zbuluesit të sekretit do t’i japë tërë pasurinë e tij.

Pra, është një film që Continue Reading

Filma

A Star Is Born (2018) – Recensim

Nëse pas mësuesit/mësueses së parë, në listën e mësimdhënësve tuaj të jetës nuk vendoset emri i David Attenboroughs, besomëni që çdo titull, sukses, apo notë që keni marrë ka një * sikur ai të cilin ia kanë lënë vendit tonë të vogël. Njëra ndër luftërat më të mëdha të këtij edukatori të njerëzimit është ajo kundër plastikës. Dhe plastika rrezikon të shpërblehet me Continue Reading

Filma

Searching (2018) – Recensim

Shikuesit e ‘Modern Family’ munden të kujtojnë njërën ndër episodet më inovative në TV, e cila njëkohësisht ishte edhe një reklamë e shkëlqyeshme për Apple, kur Claire merret me të gjithë anëtarët tjerë të familjes së madhe me anë të produkteve të Apple!

Për dallim prej atij episodi, këtu Continue Reading

Filma

Black Panther (2018) – Recensim

Kur të rriteni (lexo: plakeni) dhe koha për të parë filma iu pakësohet (ose iu nevojitet të shihni së paku 110-120 filma të rinj çdo vit për ‘punë’) atëherë nisni e kategorizoni se cilët filma ia vlejnë të marrin kohën tuaj, ato 2-3 orë të lira në fundjavë! E me kalimin Continue Reading