Mbi 200 vite ka qenë në fuqi skllavëria e zezakëve në Amerikë. Para dhjetorit 1865 kur është ratifikuar amendamenti i 13të i Kushtetutës së SHBA-ve, e që nga zbarkimi i anijes së parë me zezakë nga Afrika në vitin 1619, a thua nuk ka pasur kryengritje të zezakëve? A keni menduar ndonjëherë për këtë? Nejse, dikush i edhe më në detaje këto gjëra, por besoj që pak janë në numër ata veta. Ose ndoshta është problemi tek unë që jam i rrethuar me racistë!!!

Filma me temë racizmin kanë qenë në trend, dhe ky trend veç çka do të shtohet tash pas triumfit të Trump. Ta kemi parasysh që këta filma zakonisht janë përgatitur moti kohë para zgjedhjeve në SHBA. Ribërja e ‘The Birth of a Nation’ është njëri nga këta filma. Filmin të vitit 1915 nuk e kam parë pasi është i gjatë, dhe me aq sa di është krejt e kundërta e këtij filmi. Derisa i vjetri ishte tepër ofendues ndaj zezakëve, ky i riu është njëlloj shpagimi ndaj atij të kaluarit. Ka edhe një film ndërmjet këtyre dyve, por mjaft me histori.

Nat Turner ka qenë një skllav në familje të bardhësh në Virxhinën e vitit 1831. Qysh në fëmijëri vërehet si djalë i veçantë dhe nis të mban mësime leximi tek familja e tij pronare. Mbetet vetëm skllav në fushë pambuku pasi që zezakët nuk janë të lejuar të predikojnë. Dikur nis të angazhohet në këtë fushë duke u ftuar të qetësoj turmat revoltuese të zezakëve anembanë vendit. Me këtë i fiton shuma të mira familjes së tij pronare. Duhet të cekim se familja e tij pronare janë njerëz jo aq mizor sa shohim me kalimin e filmit. Duke parë vuajtjet e tjerëve, në mendjen e Nat lind një ide. Atë e mësoni kur ta shihni filmin.

E filmi ndërkohë ka shumë skena të rënda, jo lehtë të tretura, dhe të papërballueshme për dikë. Është si një lloj biografie për Nat Turner, e shtjelluar mirë deri diku. Ka shumë hapësira të lënda bosh, të cilat janë sikur një zbrazëti e panevojshme në pjesë të caktuara të filmit. Duken sikur këputje në shtjellimin e tregimit dhe kjo më ka penguar më së shumti pas skenave të lartpërmendura. Por, këto të fundit janë gjëra që priten, edhe pse mendoj që këtu janë tepruar edhe më shumë se ’12 Years a Slave.’ Sidoqoftë, sado e vështirë të jetë historia, ajo nuk duhet të harrohet.

Është film me skena të rënda vizuale, me temë racizmin. Është film mesatar, notë personale: 3/5

About Author

Writer?!

You might also enjoy:

%d bloggers like this: