Categories
Filma

Silver Linings Playbook (2012) – Recensim

Shumë njerëz e urrejnë të hënën, por për vete e urrej të dielën, sidomos të dielën pasdite, edhe atë kur ekipi im, apo ndonjë ndeshje e madhe luhet në 20:45! Që nga fëmijëria e diela ka qenë e lodhshme – prindërit përgatiteshin për javën e punës, ne duhej të laheshim, planifikonim ku të pyeteshim, edhe […]

Categories
Filma

Vertigo (1958) – Recensim

Hitchcock + Stewart + një bionde = kryevepër Disa vite më parë kam përmendur ‘Rear Window’ si një nga shumë kryeveprat e Alfred Hitchcockut! Shumë paralele të atij filmi do të mund të hidhnim, sipërfaqësisht, duke u bazuar në fjalinë e parë, me ‘Vertigo’. Tek Vertigo, James Stewart luan rolin e një detektivi policor i […]

Categories
Filma

Leon (1994) – Recensim

Gary Oldman ka një performancë të shkëlqyeshme në këtë film, sidomos në pjesën e parë të filmit kur ‘merret’ me familjen e Mathildas. Sjellë mu atë antagonistin me çrregullime mendore, i cili bën akte makabre duke luajtur Bethovenin! Sigurisht që ai do të kthehet para syve tanë edhe në çaste tjera, të cilat janë më […]

Categories
Filma

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) – Recensim

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them Tetë minutat e parë, sjellin tërë historinë se çfarë na pret në 220 minutat e mbetur (versioni i gjerë) të historisë së Zotit të Unazave. Dhe çfarë historie është kjo se! Edhe […]

Categories
Filma

Annie Hall (1977) – Recensim

Alvy Singer është një dyzetvjeçar dy herë i divorcuar, neurotik, stand-up komik, çifut, në Nju Jork, i cili buzë krizës së moshës së mesme na tregon se si ia ‘doli’ të prishë njërën ndër lidhjet më të mira në jetën e tij, me Annie Hall. Pra, është një rrëfim i Alvyt për Annie, një rrëfim […]

Categories
Filma

Mad Max (1979) – Recensim

‘Mad Max: Fury Road’ është arsye e mjaftueshme për të nisur trilogjinë e filmave të ‘Mad Max’, nëse nuk e keni bërë këtë më herët. ‘Fury Road’ ruan shumëçka nga origjinalja, dhe i përshtat ato me kushtet teknologjike të dekadës së kaluar, duke shtuar edhe një kastë aktorësh të suksesshëm që përshtaten me atë ritëm […]

Categories
Filma

The Lost Weekend (1945) – Recensim

Filmi të prishë! Dhe prishjen nga filmi e konsiderojë si prishje nga rendi ‘normal’ i shoqërisë, dhe një pasuri personale për mua. Njëri nga këta prishësit, me një kontribut të madh, ka qenë ‘The Lost Weekend’. Filmi sjellë Don Birnamin, një alkoolik i kamotshëm, i cili ka lënë alkoolin tash e dhjetë ditë, por epshi […]

Categories
Filma

Dr. Strangelove (1964) – Recensim

Mund të luash me bombë atomike, por pastaj s’mund të luash. Sepse s’je më! Ose je, diku thellë nën sipërfaqen e tokës, i rrethuar me tetë gra! Filmi nis me atë paralajmërimin e zakonshëm amerikan për shmangien e përgjegjësisë, duke na siguruar që ngjarjet e portretizuara në film, pas konsultimeve të shumta, nuk kanë shanse […]

Categories
Filma

The Terminator (1984) – Recensim

Nëse do të udhëtonit në të kaluarën për të ndryshuar të tashmen, çfarë do të bënit? Shumica nëpër filmat ‘hollivudian’ thonë që do ta vrisnin Hitlerin si fëmijë, por kush është ai bashkëkombës i yni pa të cilin mendoni që do të ishim më mirë sot, sikur mos të ekzistonte? Me një qëllim të tillë, […]

Categories
Filma

Taxi Driver (1976) – Recensim

Për dallim prej filmave që trajtojnë jetën e pasluftës të ushtarëve amerikan që janë me shumicë, filmat e Martin Scorseses që nuk kalojnë 2 orë janë pothuajse nonekzistent. Travis Bikëll është një veteran i luftës së Vietnamit, i cili punon si taksist gjatë natës për shkak të pagjumësisë, derisa kalon ditën duke shikuar filma për […]