Është njëfarë trendi në TikTok që burrat së paku një herë në ditë mendojnë për Perandorinë Romake.

Tash, sigurisht ka ditë që mund të harrojmë të mendojmë për Perandorinë Romake, por sado pabesueshëm të duket, mund të garantojë që është e vërtetë, së paku për vete.

Dhe kur jemi te Perandoria Romake, duhet të përmendim njërin ndër filmat më të mirë për këtë periudhë, e ndoshta më i miri – Cleopatra.

Për 251 minuta, pra më shumë se katër orë, nën regjinë dhe skenarin e Joseph L. Mankiewicz, na shërbehet në film njëra ndër periudhat më të famshme të historisë së njerëzimit.

Jeta e Kleopatrës, të portretizuar nga Elizabeth Taylor, vjen nga zanafilla e sundimit të saj deri te momentet e fundit. Ndonëse perandoresha e Egjiptit, jeta e saj fund e krye është e ndërlidhur me Romën dhe perandorët romakë, nga Cezari deri te Oktaviani.

Ndonëse mund të mos jetë ndër aktoret e mia të preferuara të asaj periudhe, Elizabeth Taylor arrin të përçojë një mbretëreshë ashtu siç na e ka mësuar historia nëpër vepra të ndryshme letrat e filmike – një grua që për pushtet është e gatshme të sakrifikojë gjithçka e gjithkënd.

Dhe në anën tjetër, Jul Cezarin, i cili vjen në film nga i papërsëritshmi Rex Harrison, i cili mund të jetë ndoshta aktori që më së miri ka luajtur Cezarin. Ka gjithçka që përshtatet me Cezarin, nga ana fizionomia e trupit deri te elokuenca e mimika.

E pastaj Richard Burton në rolin e Mark Antonisë, që sjellë në jetë atë që Cezari arrinte ta fshihte, dobësinë e një perandori karshi një perandoreshe si Kleopatra. Krejt në fund, Roddy McDowall në rolin e Oktavianit.

Aktrimin fantastik mënjanë, filmi është i thurur për mrekulli duke sjellë detajet e ngjarjeve në përpikëri, ngadalë dhe me elegancë, nga zbarkimi i Cezarit në Aleksandri deri te zbarkimi i Oktavianit. Aktet janë të gjata e të shtjelluar me përsosmëri. Skenografia të dërgon në atë periudhë falë mungesës së CGI të asaj kohe. Betejat duken origjinale, si gjithçka tjetër. Kostumet në detaje. Fotografia magjepsëse.

Cleopatra është ndër filmat më të mirë historik të bërë ndonjëherë. Ia vlen çdo moment prej atyre katër orëve, sigurisht nëse jeni pak të çmendur pas historisë. Nota personale: 5/5