Qysh në ditën e parë të vitit 2022, ne thyem një rekord!

Shumica, e gdhirë nga festa e mbrëmshme, me një gumëzhinë veshësh, i janë gëzuar “verës n’dimën”, derisa kanë vazhduar kthjellimin, derisa nuk e kanë pasur idenë se çfarë rekordi është shënuar sot!

Prej kur maten temperaturat në vendin tonë, për herë të parë 1 janari sot ishte 14 gradë mbi zeron e Celsiusit.

Adam McKay është gjeni!

Nëse shihni komeditë që ka, shumicën me Will Ferrell, mund të mendoni që janë filma të kotë, bajat, pa kurrfarë “mesazhi”, ideje, apo realizimi. Por, nëse ndaloni vetëm pak, dhe lidhni momentet kryesore e vëreni një thumbim mjeshtëror të shoqërisë në tema aktualet të asaj kohe.

“Don’t Look Up” ka të bëjë me ndryshimet klimatike të cilat kosovari mesatar as nuk lodhet t’i mendojë, e lëre më të marrë autobusin, të mos hedhë bërllogun, apo të marrë një qese letre!

Sigurisht që nuk jemi ekskluziv – amerikanët zgjodhën një palaço për president, për ta zëvendësuar me një palaço tjetër!

Dhe, filmi i dedikohet asaj periudhe, dhe jo vetëm pjesës politike, por edhe “zbuluesve” teknologjik, mediave të klikave, snobave, dhe mbi të gjitha patriotëve mendjelehtë.

Ideja, skenari i Adam McKay ashiqare ka tërhequr një kast super-aktorësh të cilët kryejnë një punë të bukur në portretizimin e karaktereve të tyre. Leonardo DiCaprio është një astronom, i cili nis paralajmërimin e masës pasi një kandidate doktorate – Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) zbulon një kometë vrasëse për planetin tonë. I treti person i arsyeshëm në krejt këtë mesele është Dr. Tedi (Rob Morgan).

Këta duhet të bindin presidenten Meryl Streep – një Trumpeshë, të birin e saj shef të stafit – Jonah Hill, aktrimi i të cilit ndoshta bie më së shumti në sy nga karakteret dytësore, dhe mbi të gjitha, zbuluesin unik, Peter Steve Jobs, nga i mrekullueshmi Mark Rylance.

Filmi është një pasqyrë e çmendurisë që ka kapluar shoqërinë tonë, dhe sigurisht që nuk do të vlerësohet nga ata që janë pjesë e kësaj çmendurie, dhe që me krenari sot nëntë vite më parë e konsideronin filmin “2012” komedi.

Uroj që ta quajnë komedi edhe këtë film nëntë vite më vonë, por, fatkeqësisht, mund të na dalë si njëri ndër filmat më të rëndësishëm, dhe të injoruar njëkohësisht, karshi problemeve më gjigante – me kë po ndahet Ariana Grande, kush me kë do përputhet, a kush do lëshoj një fjali Platonike te vëllai i madh.

Filmi nuk duhet të jetë vetëm një vepër arti, asi që do të shpjegohet në shkollat e filmit. Filmi, si gjithçka, duhet të pasurojë shoqërinë, shikuesin herë me dije, herë me kënaqësi, e herë ta qortojë.

Perfekt. Nota personale: 5/5

E gjeni në Netflix – https://www.netflix.com/watch/81252357