Individet pasqyrojn familjen, kombin, fene, gjithcka te pergjithshme, mirepo me definu familjen, kombin, fene, e gjithcka t’pergjithshme n’baze te nje individi, apo nje grupi individesh osht gabimi ma i madh qe mundeni me bo ne perceptimin e asaje qe na rrethon…

ancient aliens (alienet antik kah tring) edhe cosmos – a spacetime oddysey (kah natoinal geographic) jane seriale shume t’mira…
n’fakt, ancient aliens osht njo prej programeve qe me intrigon mas shumti… ky program ka bajagi shume episode, po ktu do t’nalna te episodi i fundit i sezonit te trete – alienet dhe krijimi i njeriut…
ni pike qe shtjellohet tek krijimi i njeriut osht gjuha qe flitet nga njerezit…
sipas teorise se evolucionit gjuha osht zhvillu me njeriun gjate evoluimit te tij… por kjo kundeshtohet nga shumica e shkencetareve dhe mysafireve te zakonshem ne kete program… ata permendin edhe librat e shenjte te feve kryesore te cilet konsistojn qe gjuha osht dicka qe ka ardh nga Zoti…
per me teper, njoni prej shkenctareve edhe e sheh Zotin si pergjigje ne kete teme… permendet edhe ADN-ja qe se fundmi pretendohet qe osht zhvillu prej nje gruje t’vetme…

tek Cosmosi, ne episodin e peste, fshehja ne drite, n’mesin e shume studiuesve t’drites permendet edhe ibn al-haythami… derisa shtjellohen konceptet baze te astro-fizikes, n’mesin e shume epokave, permendet edhe ajo e shekullit XI, vitet e arta te zhvillimit te shkences islame… zbulime nga kjo periudhe, hala permenden cdo dite, tu nis prej shumices se kombinimeve kimike…
n’mesin e shume sendeve qe permenden nga kjo periudhe, transmetohet edhe nje thenie e njerit prej dijetarve i cili u thote nxansave te tij qe te pikpyesin gjithcka, te mos marrin asgje definitive, perfshire edhe vet zbulimet e veta… kjo epoke, permendet si njeri prej katalizatoreve qe ka nxit zhvillimin e shkences tek evropianet e mesjetes…

personalisht, keto dy episode, dhe sidomos ne teresi Ancient aliens, m’ka msu ma shume se qe m’kan msu shumica e prejudikuesve te fese islame… sidomos ata qe marrin me skepticizem cdo emision teleiviziv, edhe vet televizionin si medium…
nderkohe, dikond qe islamin e njeh si fe anti-shkencore, primitive, do te mund te msonte ni fytyre ma ndryshe, ma origjinale t’fese nese do te provonte keto emisione para ligjeratave te pseudo-dijetareve qe keto dite i kemi si kepurdha pas shiut…

televizioni na mson sene t’mira, gjithnje derisa kqyrni sene t’mira…