Më 6 prill të vitit 1917, derisa një regjiment britanik përgatitet për të sulmuar forcat gjermane që po tërhiqen, dy ushtarë ngarkohen me detyrën për të dërguar mesazhin që do të shpëtojë 1600 veta nga futja në kurth fatal.

Kështu përshkruhet tema e filmit, por nuk është e saktë, sidomos tek numri i ushtarëve që nisën në dërgesën e mesazhit. Nuk janë dy! Pos tetarit Bllejk, dhe tetarit Shofilld, jeni edhe ju, si ushtari i tretë në këtë rrugëtim, që ju ngarkon me fatin e 1600 vetave!

Sam Mendes, niset me idenë për të sjellë një ngjarje kaq të thellë, përplot tension, duke ndjekur dy lajmëtarët në çdo hap, me kamerën që lëviz rreth-e-rrotull, e cila në shumicën e rasteve luan rolin e ushtarit të tretë. Kjo mënyrë e regjisë sigurisht që nuk është diçka inovative. Së fundmi keni mundur ta shihni tek ‘Birdman’ i Inarritus. Por, tema që trajtohet tek ‘1917’ i shton tensionin dhe në vend të një fantazme e një roli të zakonshëm të shikuesit, këtu Sam Mendes ju vendos juve në rolin e ushtarit të tretë. E vetmja që ju ndan nga kjo është që karakteret nuk thyejnë murin e katërt për të folur me neve.

Derisa në rolet kryesore, me një aktrim të shkëlqyeshëm, vijnë dy aktorë pak të njohur për shumicën e fansave, Dean-Charles Chapman (Tomen i GoT) e George MacKay (Bodevan tek Captain Fantastic), në rolet dytësore kemi figura shumë më të njohura si Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Andrew Scott, e Richard Madden. Ndonëse në pjesë minimale, në nivel me dy aktorët kryesor, aktrimi sado i mirë që është mbetet në plan të dytë pas përgatitjes teknike.

Puna madhështore e Sam Mendesit, lustrohet nga mjeshtri i fotografisë, Roger Deakins. Dhe ky kombinim sjellë njërin nga krijimet artistike më të mira jo vetëm të vitit. ‘1917’ i Sam Mendes futet në mesin e filmave më të mirë me temë luftën, ani pse është shumë herët për të definuar këtë. Padyshim filmi më së miri ii përgatitur i vitit 2019. Nota personale: 5/5