Pse nuk bën m’i pre thonjtë natën?!

Se ‘qashtu thojnë’!

Shumë gjëra, shumë jetë mbesin rob të besëtytnive, traditës, dhe ideologjive të ndryshme që na imponohen nga lindja. Dhe ashtu, pa ndonjë arsye, apo logjikë, vazhdojnë të barten nëpër gjenerata të cilat nuk guxojnë t’i presin thonjtë natën!

Në një fshat provincial francez, në vitin 1959, ku të gjithë jetojnë brenda rregullave të imponuara nga “kmeti” i cili përcakton moralin e qytetit, një ditë fryma sjellë një grua dhe të bijën e saj. Nënë e bijë nomade, ato marrin me qira një lokal që kishte qenë pastiçeri.

Ky lokal do të kthejë mbrapsht krejt katundin!

Viana (Juliette Binoche) fillon të përgatitë çokollatë dhe ëmbëlsira në periudhën e agjërimit që prishë traditën dhe moralin e komunitetit, sipas kmetit (Alfred Molina). Për më tepër, ajo nuk shkon në kishë, dhe kurrë nuk është martuar që e bën të bijën e saj, Anukën, një fëmijë të jashtëligjshëm.

Fakt interesant (por më shumë i frikshëm) në komunitetin tonë është që dasma me zhurmë tejkalon kurorëzimin ligjor. Nuk ka lidhje edhe nëse bëhesh kurorë, nëse nuk i mbushë gushat e 200 vetave ti nuk je martuar. Nejse, mos të devijoj…

Ky ‘rebelizëm’ i Vianës shpërfaqë dëshirat dhe anët sekrete në disa banorë të komunitetit duke trazuar kryetarin Rejnod, dhe të bindurit e tij.

Në thelb, çokollatën mund ta shohim edhe si mollën e parajsës, apo çfarëdo kuptimi filozofik që mund t’i jepni. Është diçka që ‘prishë’ komunitetin, dhe rregullat me të cilat jetojnë, rregulla që për ironi diktohen nga një njeri i vetëm – Komt de Rejno.

Në regji të Lasse Hallstrom, filmi sjellë një kinematografi që e nxjerrë më të bukurën nga zymtësia e një vendi të heshtur e të braktisur dhe kontrastin që shfaqet me ngjyrosjen me çokollatë.

Juliette Binoche e Alfred Molina janë në dy rolet kryesore, kundërshtare, me Judi Dench, Carrie-Ann Moss, e Johnny Depp në rolet tjera dytësore, por që kanë ndikimin në zhvillimin e ngjarjes kryesore.

Është një film më pak filozofik se që mund të duket nga këta rreshta, por ka shumëçka që u pëlqen atyre që refuzojnë nënshtrimin ndaj injorancës. Nota personale: 4/5