Categories
Filma

Pieces of a Woman (2020) – Recensim

Dhimbja merr kuptim vetëm kur ne e ndjejmë atë. Pa marrë parasysh sa mundohemi të bashkë-ndjejmë me dikë, apo diçka, vetëm kur të na prekë neve, atëherë e kuptojmë efektin e plotë të asaj dhimbjeje! Dhe, gjinia jonë, jemi me fat që s’do të ndjejmë disa nga dhimbjet që i ndjejmë rregullisht, dhe në raste […]

Categories
Filma

The Tomorrow War (2021)

Nganjëherë hasim në ide të mira në filma, por të cilat nuk shtjellohen në mënyrë të përsosur. E tillë është ideja pas filmit ‘The Tomorrow War’. Në botën që vjen në këtë film, një ditë zbarkojnë një grup i njerëzve që vijnë nga e ardhmja, viti 2051, kur njerëzimi po përballej me një specie vrastare […]

Categories
Filma

Together (2021) – Recensim

Më duket e pështirë kur disa qeshin me gjërat që bënim në fillim të pandemisë – pastrimi i rrugëve, larja e duarve, distanca, e krejt masat tjera, por më të gërditshmit janë ata që tallen me orën policore, diçka e aplikuar anembanë botës, dhe e treguar si efektive në menaxhimin e turmave! Nejse… E keni […]

Categories
lomsh

CODA (2021)

Njerëzit me të meta nuk kanë nevojë për dhembshurinë e ndihmën tonë sa kanë nevojë për pranimin e tyre si të barabartë në shoqëri. Dhe ky pranim i njerëzve që kanë mungesë të gjymtyrëve, ndjenjave, apo hendikepe tjera, në shoqërinë tonë ende mbetet tabu, dhe shihet si e metë e një familjeje, diçka për tu […]

Categories
Filma

Citizen Kane (1941)

Në “Kujtime, ëndrra, reflektime,” Carl Gustav Jung dëfton gjërat nga e kaluara e tij dhe si ato kanë ndikuar në jetën e tij më pas, fillimisht duke pranuar që ky libër më shumë i ishte shfaqur si detyrim se sa si dëshirë për ta shkruar. Në mesin e shumë gjërave në këtë përmbledhje autobiografike ai […]

Categories
Filma

Fast & Furious 9 (2021)

Nuk di i sati film i kësaj sage është ky, nuk di sa i kam shikuar, por e di që ende më i miri që kam parë nga kjo seri është Tokyo Drift. Tokyo Drift ka një ansambël aktorësh krejt ndryshe nga tjerat, një ambient tjetër, dhe një histori më tërheqëse. Vazhdimet tjera janë ripërpunim, […]

Categories
Filma

Ordinary People (1980) – Recensim

Gjatë vitit të kaluar, mijëra familje kanë humbur të dashurit e tyre nga pandemia! Sigurisht që vdekja është një proces i pandalshëm, por vdekja nga vdekja ndryshon, ndonëse dhimbja është rrënuese! Trajtimi i kësaj dhimbjeje, periudha pas humbjes së një anëtari të familjes kërkon qasje profesionale psikologjike, varësisht prej shkallës së traumës që shkakton. Nuk […]

Categories
Filma

The Perks of Being a Wallflower (2012) – Recensim

Pse nuk shkruajmë letra? Për shkak se dinamika e jetës na shtynë që të marrim përgjigjet, dhe të përshpejtojmë gjithçka nga frika që mbetemi mbrapa?! “You can’t just sit there and put everybody’s lives ahead of yours and think that counts as love.” Disa gjëra sa më shumë që flenë, aq më të qarta bëhen, […]

Categories
Filma

Stay (2005) – Recensim

Janë disa ëndrra në të cilat e dimë që jemi në ëndërr. Janë disa ëndrra tjera që na duken aq të vërteta sa që na bëjnë të ndjehemi që po çmendemi, dhe gëzohemi kur hapim sytë dhe e kuptojmë që ishte ëndërr. Por, më të këqijat janë ato përralloret, ku gjithçka është e përkryer, e […]

Categories
Filma

Silver Linings Playbook (2012) – Recensim

Shumë njerëz e urrejnë të hënën, por për vete e urrej të dielën, sidomos të dielën pasdite, edhe atë kur ekipi im, apo ndonjë ndeshje e madhe luhet në 20:45! Që nga fëmijëria e diela ka qenë e lodhshme – prindërit përgatiteshin për javën e punës, ne duhej të laheshim, planifikonim ku të pyeteshim, edhe […]