shkrime për filma, seriale, sport, e filozofi jete

Tag: james stewart

Rope (1948) – Recensim

Sivjet është bërë paksa bujë me filmin ‘1917’, veçanërisht mënyrën e regjisë nga Sam Mendes. Ndonëse diçka të ngjashme shohim jo aq rrallë, si shembull i fundit ‘Birdman’ i Inarritus, unë dëshiroj të shkoj tek njëra ndër mjeshtëritë e gjeniut të regjisë, Alfred Hitchcock.

Dy studentë, Brandoni dhe Fillipi varin shokun e tyre, Dejvidin në apartamentin e tij në skenën e parë të filmit. Me të kryer këtë krim, ata fusin trupin e viktimës në një sënduk në dhomën e ndejës, para se të vazhdojnë me përgatitjen e ahengut. Mysafirë kryesor në këtë aheng janë babai i viktimës, e fejuara e tij, dhe mësuesi i tij, Ruperti.

Ky i fundit portretizohet nga James Stewart, me një aktrim të zakonshëm në rolin e hetuesit, dhe mbi të gjitha figurës së inspirimit për dyshen kriminale. Para përfshirjes së mysafirëve në skenë, kemi dialogë plot tension ndërmjet Brandonit dhe Fillipit, të portretizuar nga dy aktorë jo aq të njohur – John Dall e Farley Granger, por jashtëzakonisht të përshtatshëm për rolet e tyre si dyshe vrastare me pole të kundërta në qasjen ndaj kësaj të bëme.

Aktrimi është në nivel me skenarin që përbëhet nga dialogë të ndërthurur e plot ngazëllim të vazhdueshëm. E mbi të gjitha kemi regjinë me një lëvizje të pandërprerë të menaxhuar në mënyrë mjeshtërore nga Hitchcock.

Festa e një darke në një dhomë me një viktimë të fshehur nga mysafirët, nuk ka si të kalojë ndryshe pos me mbajtjen e shikuesit në qoshe të kolltukut fund e krye. ‘Rope’ është një film përplot art në realizim, i mbushur me tension dhe tmerr njëkohësisht. Personalisht mendoj që është një ndër kryeveprat e Hitchcockut dhe zhanrit të tij, që kësaj radhe paksa devijon aspektin teknik të realizimit, gjë që veç sa e ngujon në majën e listës së filmbërësve më të mirë në botën e filmit. Nota personale: 5/5

Harvey (1950) – Recensim

“Ose mund të jesh i mençur, ose i lumtur. Dhe i mençur kam qenë për shumë kohë. Zgjedh të jem i lumtur” kujton fjalët e së ëmës, Elwood P. Dowd, shoku i Harvit, që është një lepur 1.89m i gjatë. Sigurisht, lepur imagjinar.

Tek ‘Harvey’ shohim jetën profesionale të James Stewart të cilin mund ta kujtojmë nga shumë role legjendare, sidomos tek ‘A Wonderful Life’ dhe ‘Rear Window’, të kulmojë me nominimin e radhës për ‘Oskar’. Në fund nuk doli fitues, por për dallim prej tri nominimeve paraprake dhe atë pasues në ‘Anatomy of Murder’ kemi një monolog fjalësh dhe mimike që James Stewart e bën me një lepur imagjinar të padukshëm për të gjithë neve dhe pjesën tjetër të karaktereve brenda filmit.

Elwood P. Dowd konsiderohet i çmendur nga familja, dhe çdo mëngjes kur largohet nga shtëpia me mikun e tij imagjinar, vetëm atëherë e motra dhe e mbesa e tij që bashkëjetojnë me të arrijnë të ftojnë shoqërinë e tyre në shtëpi. Dowd, i cili e merr jetën shumë seriozisht, sidomos në aspektin e shoqërimit, fton gjithsecilin që e sheh rrugës për darkë dhe shoqërim në shtëpinë e tij. Me të dëgjuar që e motra ka organizuar një aheng të tillë, ai vendos të kthehet dhe të takoj mysafiret, të cilat do të kenë ‘nderin’ të njihen edhe me mikun e tij imagjinar. Këtu është pika shpërthyese kur motra vendos ta dërgoj për trajtim në ‘çmendinë’.

Në këtë çast, mund të tingëllojë si një dramë serioze dhe pikëlluese, por në fakt është një dramë ngrohëse që anon kah komedia pa shumë të qeshura. Kjo rrjedhë nga monologët e shumtë që Dowd ka për karakteret e tjera të cilëve u shpjegon për Harvey, por më shumë për jetën, duke prekur edhe jetët e tyre, krejt papritur dhe në një masë goxha të madhe.

James Stewart dhe paraqitjen e tij fantastike e shoqërojnë edhe një ansambël aktorësh goxha mirë të përshtatshëm, e edhe të dashur për shikuesin (shumica). Në veçanti, motra e karakterit të Dowd, Josephile Hull, ka një paraqitje të shkëlqyeshme e cila është shpërblyer me Oskar.

Një tregim i ngrohtë, klasik, pa ngjyra, në botën bardhë e zi që na sjellë një perspektivë ndryshe për botën imagjinare. Nota personale: 5/5

© 2023 Bllog Personal

Theme by Anders NorénUp ↑