A keni pa film të mirë për luftën?

Pa marrë parasysh se kush humb në fund, nuk do të definoja ndonjë film për luftën si të kënaqshëm për tu parë. E më i rëndi, akoma, për mua mbetet “All Quiet on the Western Front” që duhet të jetë obligim për tu parë nga secili njeri së paku një herë në jetën e tij.

Vetëm që t’i rikujtohet që lufta më shumë se liri, nxjerr përfitues që shfrytëzojnë viktimat e pafajshme për të ngopur shpirtrat e tyre të uritur!

Krejt çfarë jep lufta, nga fillimi në fund, edhe shumë vite më vonë bile, Steven Spielberg sjellë në filmin “Saving Private Ryan”.

Nga zbarkimi në Normandi, nëpër frontin e parë, nëpër fushat e minuara, gërmadha, varreza të pavarrosura, përballje me armikun e armatosur deri në dhëmbë, përballje me armikun e zhveshur deri në brekë, e përfundimi i misionit, në njërën mënyrë a tjetrën, na vjen në këtë film që mund t’i kujtoj dikujt ndonjërin nga versionet e shtrenjta të Call of Duty.

Veçse me një dallim të vogël – këtu nuk ringjallen as karakteret dytësore, as ato kryesore.

Tom Hanks luan rolin e kapitenit Miller i cili niset në mision për të larguar nga fronti ushtarin Ryan. Kjo pasi tërë vëllezërit e tij kanë humbur jetën, e sipas rregullave, në raste të tilla, djali i fundit i familjes duhet të largohet nga fronti për të mos u shuar një familje e tërë.

Në këtë mision, Kapiteni Miller shoqërohet nga trupa e tij, e portretizuar për merak nga aktorë të cilët paraqitjen e karrierës e kanë në këtë film – Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepetter, Adam Goldberg, dhe Vin Diesel me flokë!

Ka edhe emra tjer si Ted Danson e Dennis Farina, por që mbeten në plan të dytë derisa ne si shikues jemi në mision me trupën e Hanks.

E shtjellimi i historisë, sidomos në aspektin vizual është i veçantë falë mjeshtrit të regjisë. Efektet vizuale janë goxha reale, e edhe më reale shfaqen emocionet, si në beteja si në paqe, sado e përkohshme që është ajo. Kjo e bën këtë njërin nga filmat më të mirë të luftës, falë një bashkëpunimi të përshtatshëm të ekipit pas kamerës, dhe kastës së aktorëve, të cilët japin më të mirën nga vetja në këtë film.

E di që ka shumë filma për luftën, asnjë që të kënaqë, por janë të paktë ata që thellohen me një intensitet të këtillë në karaktere të caktuara, e edhe më pak në regji të Steven Spielberg. Nota personale: 5/5

E gjeni edhe në Netflix – https://www.netflix.com/watch/21878564

E PrimeVideo – https://www.primevideo.com/detail/0HOL83IEVH27ZH50BTYO1BZ8PY