Lufta është e llahtarshme! Më i keq se lufta është gjenocidi – një ushtri kundër një populli të pambrojtur!

Shumica të parën e kemi mësuar nga televizori, të dytën nga jeta reale, kush më rëndë e kush më lehtë!

Janë disa momente – kur ke në dorë fuqi të pakufishme – që përcaktojnë karakterin e një njeriu! Por, edhe në momente të tilla, një njeri nuk e ka të lehtë t’i kundërvihet çohet kundër popullit, kundër ushtrisë, sado që gabim të jetë shumica në rrugën e padrejtë.

Oskar Schindler e bëri!

E ky film i Steven Spielberg, më shumë se një vepër kinematografike është një dedikim për të guximshmit që edhe në kohët kur drejtësia e njerëzimi vdes, gjejnë kurajë t’i dalin ballë e të ruajnë atë pak hije drite që për shumëkënd është shpresa e vetme për një të nesërme.

Ndonëse pjesa artistike mbetet në plan të dytë, që nga ideja e aplikimit të ngjyrës vetëm në momente specifike gjatë filmit për të shfaqur zymtësinë e temës dhe ngjarjes, nga shtrirja e historisë që nuk përqendrohet kryekëput në karakterin kryesor, deri tek kolona zanore e të mahnitshmit John Williams, ‘Schindler’s List’ mbetet një film i jashtëzakonshëm për luftën, që nuk i mbetet borxh përshkrimit të njërës nga periudhat më të kobshme në histori të njerëzimit.

Steven Zaillian kryen një punë të shkëlqyeshme në skenar që mishërohet me regjinë e Spielbergut për një produkt final që gjen finesën në aktrimin e dy protagonistëve në anë të kundërta të historisë. Liam Neeson mrekullueshëm gjallëron rolin e Oskar Schindler, si një njeri me fytyrë të butë, zemër të madhe, e mendje të zgjuar. Në anën tjetër kemi Ralph Fiennes që ndonëse mund të ngjajë deri diku me figurën e Neeson, sjell një karakter krejt tjetër, së paku sipërfaqësisht, ndonëse dikush mund të kontestojë anën tjetër të karakterit të tij. Ndërkohë, kemi një Ben Kingsley në rolin e Itzhak Stern, tek i cili mund të shohim një pasqyrë të qytetarëve çifut në atë periudhë të kobshme për ta. Ndonëse mbetet një kryevepër arti, tema e filmit, e bën atë njërin nga filmat më të rëndësishëm në histori. Dhe kjo s’do të mund të bëhej pa Spielbergun.

‘Schindler’s List’ është film për një njeri të vetëm, por mendoj që i dedikohet shumë Oscar Schindler-ave tjerë, si gjatë Luftës së Dytë Botërore, si para e pas saj, në konflikte e lufta të ndryshme, ku individë të caktuar i janë kundërvër pushteteve mizore duke u bërë mburojë e të pambrojturve. Nota personale: 5/5

E gjeni edhe në Netflix – https://www.netflix.com/watch/60036359