Njëzet vite pas shfrytëzimi të këngëve tona patriotike si kolonë zanore para intervistave të tija, Borat Sagdiyev duket sikur të ishte inspiruar nga një ngjarje e ngjashme politike e jona, për të trajtuar si temë të filmit pasues!

Para kolonës zanore në ‘Ali G Show’, historia e Sacha Baron Cohen me shqiptarët kishte nisur me karakterin e gazetarit shqiptar Kristo – paraardhës i Boratit!

Dy vite më parë, Sacha Baron Cohen me serinë ‘Who Is America’ bën ndoshta punën më të madhe të zhveshjes së racizmit, primitivizmit, dhe fashizmit modern amerikan.

Sacha Baron Cohen është në elementin e tij, i cili ka qenë i njëjti për njëzet vitet e fundit. Dhe është e thjeshtë, atyre që u ka pëlqyer kjo që ka bërë gjatë këtyre viteve, ky film do t’i bëjë ta duan edhe më shumë SBC-në. Ata që nuk kanë pëlqyer asgjë, s’do të ndryshojnë mendjen!

Kësaj radhe, Borati niset për të ndrequr marrëdhëniet e prishura me Amerikën, dhe për këtë detyrohet të merr një ministër nga qeveria, ndonëse e bija e tij dëshiron të shkojë me të. Borati, si një atdhedashës i vërtetë, zgjedh shtetin para familjes, dhe merr ministrin e kulturës – majmunin Çarli, para të bijës Tutar! Gjithashtu, ai paralajmërohet nga udhëheqësit e shërbimeve inteligjente që do të vritet nëse prish marrëdhëniet me Amerikën, dhe për të parandaluar këtë, ai duhet t’i dërgoj një dhuratë simbolike.

Fatkeqësisht, Kazakistani nuk ka liqene të paemëruara!

Borati – tashmë figurë e njohur globalisht, duhet të gjejë një mënyrë të fshehë identitetin e tij, ndonëse në pjesën jugore të SHBA-ve, kjo nuk duket të jetë aq e nevojshme! Pasi arrin në SHBA, ai pret ministrin e qeverisë së tij, i cili rrugës është ngrënë nga e bija, dhe nga aty, nis sfida e tij për mbijetesë!

Është një zotësi e veçantë që në të njëjtën kohë të ofendosh një kulturë dhe të lavdërosh atë në të njëjtën kohë. Padyshim që filmi mund të konsiderohet si pro-liberal, por nuk është ashtu siç pretendonin Joe Rogan me mikun e tij kontrovers pardje, sidomos për mbrojtjen e Rudy Giulianit. Nuk do ta quaja si pjesë e fushatës anti-republikane. Më shumë është një fushatë anti-raciste, anti-fashiste, e anti-primitive!

Pra, sado që mund të ju duket se ka mundur të inspirohej nga ngjarje të caktuara të politikës regjionale, është një qasje e gabuar dhe ndoshta ofenduese të bëhet një ndërlidhje e tillë.

Borati, provon të nxjerrë më të mirat e kulturës amerikane, e rrjedhimisht edhe ndihmon Kazakistanin, ani pse 14 vite më vonë! Dhe po ashtu, filmi duket të jetë realizuar gjatë pranverës e verës, pra, nuk ka kopjuar askënd Sacha Baron Cohen!!!!

Dhe, për të shfaqur filmin në publik, producentëve u duhet të kenë lejen nga të gjithë ata që janë në film. Pos disa fytyrave, në film nuk shohim askënd të turbulluar, që rrjedhimisht konfirmon aprovimin e të gjithëve për shfaqjen e filmit, aprovim që është marrë para incizimit të skenave, ose pas një shume të konsiderueshme parash!

Sigurisht, njerëzit preken, e ofendohen nga gjëra të ndryshme në internet, por, një film, e edhe më keq, një recensim si ky, nuk duhet të mbetet prezent në jetën e askujt më shumë se ata minutat të cilët kaloni me të. #dontletmugglesruinyourday

Bota është më e pasur për njerëz si Sacha Baron Cohen. Nota personale: 5/5