Është e frikshme mënyra si pas një bisede të zakonshme familjare, me të hyrë në instagram të shfaqen reklamat për perdet kundër mizave!

Sigurisht, shumica mund të na quajnë njerëz me paranojë, por më shumë ata e kanë keq se ne. Së paku, kur e dinë çfarë po ndodh rreth teje, në çfarë bote po jeton, e di si ta menaxhosh jetën, deri në pikën që mundesh.

Dhe janë ata tjerët që mendojnë se vuajmë nga paranoja që kanë nevojë të shohin ‘The Social Dilemma’.

Është një dokumentar sy-hapës për dikë që nuk beson në këso gjëra, e për ironi nuk beson as në vaksinë! Por, është një dokumentar bindës edhe për ata që dyshojnë në fuqinë që kanë rrjetet sociale në jetët tona.

Interesante ishin rrëfimet e shumicës së të intervistuarve, sidomos me orarin e tyre para gjumit dhe kufizimet që kanë për fëmijët e tyre. E në mesin e tyre, më duhet të përmend Sean Parker, si një njeri që vazhdimisht mbetet në plan të dytë të ‘inovatorëve’ teknologjik, i konvertuar nga një ‘kriminel’ me Napster, deri tek CEO i Facebook.

Më pëlqen algoritmi i YouTube që më drejton në zhanrin që ndjehem në formë ta shohë për dy orë ndoshta. Por, nuk më pëlqen ai i Instagramit që më sjellë më shumë reklama se sa imazhe të miqve.

Për këtë arsye, Facebook, Messenger, e Instagram, më shpesh nuk janë në telefonin tim se sa që janë.

Më thjesht, ne zgjedhim ‘drogën’, ‘djallin’ të cilit ia shesim shpirtin. Dhe krejt është në rregull derisa e dimë që jemi të varur, derisa e njohim ‘drogën’ tonë, dhe jemi në gjendje ta kontrollojmë, deri dikur.

Varësisht prej nivelit të ‘paranojës’ që jemi, ky dokumentar nuk duhet të mbetet i vetmi që shohim nga kjo temë, sidomos kur YouTube-n e kemi të mbushur me tema të tilla. Veçse, shumë lehtë mund të kalojmë në anën e errët, e ta teprojmë me paranojë. Nota personale: 5/5

E gjeni në Netflix – https://www.netflix.com/title/81254224